ESWL (TAŞ KIRMA) Nedir?
ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsie) tedavisi dünyada ilk defa 1980 yılında Chaussy tarafından Münih 'te klinikte kullanılmaya başlanmıştır. Yıllar içerisinde cihazlar daha güvenli ve etkili hale gelmiş ve açık böbrek taşı ameliyatlarında büyük bir azalma olmuştur.
ESWL cihazının iki fonksiyonu vardır. Birincisi taşı görüntülemek ikincisi kırmak.Kırma fonksiyonu ultrason cihazıyla aynı prensiple yani ses dalgalarıyla çalışmaktadır.Bu şok dalgaları taşa çarpıp onun parçalanmasına neden olur.
HASTANEMİZDE ESWL UYGULAMASI NASILDIR ?
Taş şikayeti olan hastalar üroloji polikliniğinde uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra uygun görüldüğü taktirde ESWL işlemine yönlendirilir. ESWL nin standart seans aralığı 1 hafta ve seans sayısı 3’tür. Ancak taşın özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.Taşların kırılmasında başarı oranı taşın bulunduğu yere, sertliğine, büyüklüğüne göre değişim gösterir.Taş tedavisi biten hastaların 6 ayda bir kontrole gelmesi gerekmektedir çünkü taş hastalığı tekrarlamayı sever ve erken dönemde fark edilmesi avantaj sağlar.